Vina Špoljar spoj su obiteljske tradicije i primjene suvremenih znanja u proizvodnji vrhunske vinske kapljice.
Obiteljsko gospodarstvo Danijel Špoljar iz Donje Bistre, na sjevero-zapadnim obroncima Parka prirode Medvednica njeguje uzgoj dobro poznatih sorti ovog kraja, među kojima se posebno ističu Graševina, Kraljevina, Muškat žuti, i Frankovka.
Premium etiketa Špoljar Family Heritage odabrana je za predstavnika ovog kraja u ponudi vina Parka prirode Medvednica.
Vino obitelji Špoljar nezaobilazan je dio ponude brojnih restorana u Zagrebu i široj okolici, a često nagrađivane, vrhunske kapljice možete kušati i u Restoranu Špiro.
Na obroncima Medvednice Graševina se uzgaja stoljećima, a rado se pije u obiteljskom okruženju i na većim obiteljskim okupljanjima i proslavama.
Vino Graševina je slamnato-žute boje, izraženog mirisa na citruse i jabuke do blagih herbalnih nota, suhog okusa, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodne gorčine i istaknute svježine.
Sljubljivanje vina sa hranom: hladna i topla predjela, glavna mesna jela, roštilj, riblja jela.
Rado se poslužuje u mesna jela iz Špirine ponude.
Vinska sorta Bregovite Hrvatske.
Kraljevina se odlično sljubljuje sa hranom, a ističe se diskretnim voćnim sortno prepoznatljivim čistim mirisom. Često se odabire za gemišt i kupaže s drugim bijelim vinima.
Sljubljivanje vina s hranom: hrana koju prati blagi “finger food”, domaća šunka, kuhana šunka, slana predjela, meso iz tiblice i zalogaji od bijelog bakalara.
Mirisna sorta Muškat žuti osvojit će svakog ljubitelja vina. Ovo desertno, suho bijelo vino ima visok postotak alkohola i šećera pa se pije kao aperitiv prije jela ili nakon jela uz kolače i lagane voćne deserte, a najbolje ga je posluživati rashlađeno na temperaturi izmađu 14°C i 16°C.
Muškat žuti je mirisno, svježe i slatkasto vino, svijetlo zelenkaste boje, intenzivnog i atraktivnog okusa. Tipičnih muškatnih aroma, slatke i obilne cvjetne note pomiješane su s intenzivnim mirisom muškatnog grožđa. Iako je slatkasto vino, zahvaljujući odlično sačuvanim kiselinama ima savršenu ravnotežu i ne djeluje nimalo dosadno, već dapače uzbudljivo.
Sljubljivanje s hranom: lagani voćni deserti, pita, slatke štrudle, biskviti, bijela čokolada, kremšnite.
Frankovka je vino intenzivne rubin crvene boje, srednjeg ekstrakta, osvježavajućeg voćnog okusa – nježnog, ali razigranog. Mirisom podsjeća na zrelo šumsko i bobičasto voće, a prosječni udio alkohola za Frankovku crno vino je oko 12%. Zavodljiva sorta crnog grožđa daje pitko crno vino ugodne kiselosti, skladnog i punog okusa.
Sljubljivanje vina sa hranom:
Vino se poslužuje blago rashlađeno na oko 16°C, a kao takvo izvrsno se sljubljuje uz razne tjestenine, jela s umacima, jelima od divljači i ribljim jelima.
Ružičasto vino od grožđa sorte Frankovka. Lijepe je ružičaste boje te odiše aromama crvenog voća – jagode maline i crvenog ribiza. Dolazi u polusuhoj varijanti. Rose vino često je priraslo nepcima nježnijeg spola.
Poslužuje se dobro rashlađeno na oko 8°C. .
D-cuvee je kupaža vina od 3 sorte grožđa, odnosno 3 vrste vina. Vrhunsko polusuho vino zlatnožute boje, snažnog karaktera. Blend vino koje daje najbolje od sve tri sorte, izrazito herbalnih nota s blagim okusom vanilije, odležano u hrastovim bačvama. Poslužuje se rashlađeno na oko 8°C.
Sljubljivanje s hranom: Uz ovo elegantno vino lijepo odgovaraju jela od tamnog mesa kao što su ramstek i biftek, pačja prsa, morska riba, te jaki sirevi i tamne čokolade.
Ako želite naručiti ili imate dodatnih pitanja vezanih uz vina Špoljar, ispunite obrazac i odgovor će Vam rado dati njihov proizvođač i vlasnik vinograda Danijel Špoljar.
Prijavite se na Špirinu e-poštu i budite informirani o svim akcijskim ponudama i našim događanjima!